ara papagáj

Papagájok – az okos és játékos bohócok

A papagájok az állatvilág csodálatos, színes bohócai. Háziállatként is szívesen tartjuk őket, hiszen bohókásak, játékosak, hihetetlenül intelligensek és rendkívül ragaszkodók.

A papagáj természeténél fogva társas és hűséges lény, a vadonban általában csapatokban élnek, párjukat viszont egy életre választják. Az egyedül tartott papagájok sokszor a gazdájukat tekintik párnak, akihez mélyen kötődnek. Ha rendszeresen több órára egyedül hagyjuk otthon a madarat, mindenképp sokkal jobb neki egy társat szerezni. Az unalom és a magány ugyanis könnyen depresszióhoz, tolltépkedéshez vezethet.

A papagájok családja igen népes, több mint 350 fajtát különböztetünk meg.

Háziállatként szívesen tartunk apróbb fajtákat, például hullámos, törpe vagy nimfa papagájt. A nagyobb fajták, például azarapapagáj, afrikai szürke vagy akakadu tapasztaltabb gazdáknak javasoltak. Minél nagyobb egy madár, annál több foglalkozást és takarítást igényel. Azt azonban leszögezhetjük, hogy bármekkora termetű is a papagáj, a porszívózásra és felmosásra garantáltan gyakrabban lesz szükség. A megfelelő, változatos étrend biztosítása sem egyszerű, mert a papagájok hajlamosak túlzottan konzervatívak maradni az étkezésben. Türelemmel és kitartással viszont elérhetjük, hogy megkóstolják és megkedveljék az újdonságokat.

Ezek a kényelmetlenségek azonban eltörpülnek mindamellett a szeretet, és a vidám órák mellett, amiket a madárral átélhetünk.